subota, 12. studenoga 2016.

Nina Simone

Jedna od najslavnijih američkih soul i jazz pjevačica, koju su često nazivali Visoka svećenica soula, ostavila je neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti, ali i borbi za slobodu i građanska prava.

Pravo ime bilo joj je Eunice Kathleen Waymon. Ime je promijeila iz Eunice u Nina, jer to znači 'mala' na španjolskom i Simone po glumici Simone Signoret.
U dobi od deset godina, Nina je imala svoj prvi klavirski nastup u gradskoj knjižnici. Tu nije doživjela samo svoj ​​prvi pljesak, nego i ​​prvi susret s rasizmom. To je bio jedan od poticaja njezinoj budućoj borbi za slobodu i građanska prava.
Već svojim prvim albumom, naslovljenim Little Girl Blue (1958.), postiže velik uspjeh. Album je prodan u više od milijun primjeraka. Simone je otad za različite diskografske kuće izdala više od 40 studijskih i live albuma.
Šezdesetih godina jako se i politički angažirala. Snimila je nekoliko potresnih pjesama o stradanju američkih crnaca. Zbog toga su njezine pjesme bojkotirane u mnogim južnjačkim državama zatrovanima rasizmom. Bila je bliska Martinu Lutheru Kingu jr., ali i radikalnom Malcolmu X-u, dvojici crnačkih vođa, koji su ubijeni u atentatima. Navodno ju je proganjao FBI zbog njezinog političkog angažmana, pa je napustila SAD početkom sedamdesetih.
Imala je vrlo nesretan i buran privatni život. Dva puta se udavala, te u drugom braku dobila kćer Lisu. Bila je na glasu kao vrlo hirovita i oštra osoba, koja je na koncertima znala oduševljavati publiku, ali je i vrijeđati, ako ne bi dobro reagirala na njene pjesme. Desetljećima nikome nije bio jasan uzrok strahovitih i naglih promjena raspoloženja, dok joj osamdesetih godina napokon nije dijagnosticiran bipolarni poremećaj.
Umrla je nakon duge bolesti u 70. godini života 2003. godine.
Utjecala je na mnoge suvremene glazbenike koji je navode kao uzor. 
15 puta nominirana je za nagradu Grammy te je 2000. osvojila počasni Grammy za izvedbu pjesme „I Loves You, Porgy“.

Njezine najpoznatije pjesme:

2 komentara: